В последния ден от месец юли отбелязваме църковния празник Богородични заговезни.

...
В последния ден от месец юли отбелязваме църковния празник Богородични заговезни.
Коментари Харесай

Голям църковен празник е днес! Трябва задължително да

В последния ден от месец юли означаваме църковния празник Богородични заговезни. Празникът е имобилен и се уважава постоянно на 31 юли. С него се поставя началото на Богородичния пост, написа Блиц.

На 31 юли се заговява от месо и млечни артикули. Около масата се събира цялото семейство.

Поднася се обредна заговезнишка погача. Много е значимо питата да не се реже, а да се разчупи от най-старият член на фамилията. Нарича се за здраве. В някои краища идващите три дни „ тримирят “, гладуват, с цел да си пречистят тялом и духом.
 
Богородичният пост продължава две седмици и свършва с огромния християнски празник Успение на Пресвета Богородица (15 август), прочут измежду българите като Голяма Богородица.

По традиция Божията майка се уважава като настойничка на фамилията, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник дамите украсяват иконата на светицата с цветя, слагат пред нея блага - кърпи, ризи и пари.
 
Богородичният пост е един от четирите многодневни интервали на молитва и самоограничение през годината.
 
През тези две постни седмици (1-14 август) църквата молитвено се приготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, празнувани всяка година надлежно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.
 
Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата предлага потреблението единствено на сурови плодове и артикули и неготвена храна.

Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се позволява храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

На Преображение Господне се позволява риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се употребява риба.
 
На Богородични заговезни църквата уважава Св. Евдоким. Имен ден имат Евдоким и Евдокия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР